olejowanie-wlosy

Hva kan du tjene på å bruke håroljer? Faktisk ganske mye! De hjelper deg ikke bare å øke hårveksten, men regenererer og forskjønner det også. Møt de mest dyrebare ingrediensene som skjuler seg i naturlige oljer, slik at du kan få glede av best mulige resultater.

Oppdag hemmeligheten bak håroljebehandling, i dag.

Oljing av håret er en hemmelig hårpleiemetode som har kommet til oss fra Asia. Kvinner som bor i varmere områder rundt Ekvator er helt klar over hvordan de skal ta vare på håret sitt, hvilke ingredienser det mangler og hva det trenger. Vi kan lære mye av dem. Du må bare dykke litt dypere ned i emnet.

HÅROLJEBEHANDLING fokuserer på effektiv og helt naturlig virkning. Den forbedrer hårets tilstand takket være perfekt utvalgte oljer, som påføres i hår og hodebunn. Det er kun håroljing som gir slike komplekse egenskaper, fordi:

 • den virker på hårsekkene i folliklene,
 • styrker hårstrået fra roten av,
 • dekker håret med et beskyttende lag.

Bør du olje håret ditt?

Utvilsomt ja! Dette er den eneste naturlige og trygge måten å forbedre utseendet ditt på. Du må være klar over at håret – akkurat som huden – krever skånsom og hensynsfull pleie. Selv den beste balsam og hårmaske vil ikke kunne gi slik pleie som vegetabilske oljer. Disse stoffene matcher hårstrukturen perfekt, selv til sensitivt og svakt hår. Virkningen er kompleks og indikerer ofte helbredende egenskaper, som anti-inflammatoriske eller anti-flassegenskaper. Det som er enda viktigere er at håroljene ikke kan være skadelige! Dette er trygge stoffer som i verste fall ikke gir resultater hvis du velger dårlig. Dette er grunnen til at det er så viktig å velge oljer nøye. Hvordan gjør man det?

Oljetyper og hårporøsitet

Oljer kan deles opp i flere grupper når det gjelder innholdet av fettsyrer. Mens vi er inne på det må absorberingen også tas med i vurderingen, noe som kan variere betydelig. Basert på disse to faktaene bør det ikke være noe problem å matche oljen med hårporøsiteten. Videre vil oljing av håret sikre resultatene du er på jakt etter. Ta en titt på oljetypene.

 • Tørkende oljer (smør) med fordel av mettede fettsyrer.
 • Semi-tørkende oljer med fordelen av enumettede fettsyrer (omega 7, omega 9).
 • Ikke-tørkende oljer med fordel av flerumettede fettsyrer (omega 3, omega 6).

Hva gir denne distinksjonen deg? Mest av alt muligheten til å matche oljen til porøsiteten til håret ditt. Men før du går i gang med å velge olje til din hårtype, bør du bruke et øyeblikk på å finne ut hva hårporøsitet er.

HÅRPORØSITET er graden av skade på håret. Den avgjøres av å observere hvor mye av skjellaget som har reist seg mot hårstrået. Jo mer reist, jo svakere beskyttelse og større skade. Vi skiller mellom tre grunnleggende hårtyper:

 • hår med lav porøsitet med et skjellag som holder seg tett inntil strået, glatt, tungt og rett,
 • hår med høy porøsitet med det mest reiste skjellaget, tørt, grovt og krøllete,
 • hår med medium porøsitet, som er mellom de to og vanligvis er bølgete.

Valg av den perfekte håroljen må være basert på porøsiteten. Kun ved å holde fast i dette og ta vare på håret på en jevnlig basis kan du forvente at håroljebehandlingen skal forbedre tilstanden til håret ditt.

Hvilken olje bør du velge?

De beste oljene for hår med lav porøsitet er faktisk tykke, vegetabilske smør med flott absorberingsevne. Partiklene er små, så det er lettere for dem å trenge gjennom et tett forseglet skjellag. Hvis håret er dastisk skadet og svakt, er det bedre med oljer for hår med høy porøsitet. Prøv ikke-tørkende oljer med store partikler. Disse er bedre i stand til å forsegle skjellaget og gjenoppbygge den skadede strukturen. For hår som er et sted mellom disse to hårtypene, er det ideelle valget oljer for hår med medium porøsitet, som er rike på enumettede fettsyrer. Disse oljene er semi-tørkende, noe som betyr at de absorberes bedre enn hårsmør, uten at de har de store partiklene som finnes i oljer for hår med høy porøsitet.

 • oljer for hår med lav porøsitet: babassusmør, sheasmør, kokosolje, palmeolje, kakaosmør, cupuacusmør, mafurasmør, monoiolje, tucumasmør, kukuiolje, mangosmør
 • oljer for hår med medium porøsitet: cameliaolje, moringaolje, aprikoskjerneolje, olivenolje, avokadoolje, havtornolje, ferskenkjerneolje, mandelolje, riskliolje, sesamolje
 • oljer for hår med høy porøsitet: Saflorolje, druefrøolje, nattlysolje, svartfrøolje, soyaolje, maisolje, arganolje, jojobaolje, gresskarfrøolje

Hva kan gå galt?

Praktisk talt ingenting. Velger du riktig olje i forhold til hårtypen, er suksessen garantert. Nøkkelen er å finne hårporøsiteten. Hvordan gjør du det? Det beste er å ta en nærmere kikk på håret. Tørt, matt, grovt og svært sprøtt hår med flisete tupper kan være en indikasjon på høy porøsitet. Glatt, rett, tungt hår som mangler volum og er vanskelig å style kan beskrives som hår med lav porøsitet. Hår med medium porøsitet er plassert mellom disse. Du kan utføre en vannglasstest, som vil gi deg flere svar.

Test. Hvordan fastsette hårets porøsitet?

 • Lag til et gjennomsiktig glass med klart vann.
 • Trekk ut et langt hårstrå.
 • Del det i tre deler: øvre del, midten og tuppen.
 • Kast en del om gangen inn i vannglasset og observer.

Jo raskere håret synker, jo høyere er porøsiteten, siden det absorberer mer vann. Hår som flyter på vannoverflaten har lav porøsitet. Hår med høy porøsitet synker ganske raskt. Husk at hår kan ha forskjellig porøsitet i forskjellig lengde. Dette er grunnen til at man bruker forskjellige oljer for hodebunn og hår. Videre bør du tenke over teknikken du bruker for å olje håret.

HÅROLJINGSMETODER

Avhengig av resultatet du ser etter kan håroljing utføres på flere måter. Til å begynne med de mindre komplekse, som er lette å begynne med og implementere i hverdagsvanene, som å gni en liten mengde inn i hårtuppene etter å ha vasket håret. Senere metoder som regenererer hår på en intens måte, som håroljing i skål. Det er fire grunnleggende håroljebehandlingsteknikker som kan ramses opp.

1. Oljing av tørt hår, som kan utføres før du vasker håret (selv over natten hvis du vasker håret om morgenen), eller i løpet av dagen. Påfør en lett olje i tørt hår for å unngå krusethet eller i tuppene for å beskytte dem mot å flise seg på grunn av hete. Oljing av tørt hår er praktisk, spesielt når du bruker oljer som absorberes godt (som macadamiaolje, marulaolje) som ikke trenger å skylles ut.

2. Oljing av vått hår er en metode som fokuserer på dyp påvirkning av håret, fordi vannet hjelper oljen å absorberes inn i hårsekkene. Oljen kan påføres i vått hår, rett før hårvask, men gjøres vanligvis rett etter. Tiden som kreves for denne behandlingen avhenger av hvilken effekt man ønsker. Lette oljer trenger ikke å skylles ut, og du kan gå videre til tørking og styling med en gang.

3. Håroljing i skål krever forberedelser. Fyll halve skålen med varmt vann, og tilsett et par dråper av oljene du har valgt (dette kan være forskjellige typer olje). Dypp håret i skålen i flere – flere dusin minutter. Denne hårbehandlingen kan gjøres før eller etter hårvask. Hvis oljen ble absorbert ordentlig av håret trenger du ikke å skylle av, og kan gå videre til føning og styling.

4. Håroljing med mist er best for svært lette oljer som absorberes bra. Bruk en flaske med vann eller hydrolat, som blomstervann, og tilsett en eller flere oljer som passer til behovene dine. Mengden avhenger av deg. Det som er viktig er at en slik mist må være lett og ikke etterlate seg et fettlag. Med et slikt produkt kan du spraye håret langs hele lengden, når som helst du trenger det.